Insättning och uppräkning av kontanter

De flesta känner till att Loomis arbetar med kontanthantering och har sett våra värdetransporter. Inte lika många vet om att Loomis räknar och validerar kontanterna på våra uppräkningscentraler runt om i landet.

Vi tar hand om din kontanthantering

Kärnan i vår verksamhet är att hjälpa dig med din kontanthantering. Som kund har du möjlighet att få en komplett tjänst som täcker alla dina behov i kontanthantering, eller så kan du välja att bara få hjälp med vissa delar.

Så går det till

När vi hämtat kontanterna, antingen på plats i din butik eller ur en Loomis servicebox, körs de till en av Loomis egna depåer som finns runt om i Sverige. Vid depån tar våra medarbetare emot kontanterna, kontrollräknar och granskar så inga sedlar är falska. Sedan sätter vi in dem på ditt bankkonto, med undantag för Bankgirot och JAK Medlemsbank.

När syns pengarna på kontot?

Pengarna har du på kontot senast inom två bankdagar, men oftast går det betydligt snabbare än så. Vi vet att det är viktigt för dig att pengarna hamnar där de ska så fort som möjligt.

Hur räknar vi kontanterna?

I branschen kallar vi det för ”uppräkning” och det betyder att vi räknar kontanterna åt dig. Vi har uppräkningscentraler eller värdedepåer som vi ofta väljer att kalla dem, på fem platser i Sverige. Från Umeå i norr till Malmö i söder. Vi är den leverantör som har störst spridning och flest värdedepåer i Sverige.

Pengarna räknas i värdedepåer

I värdedepåerna räknar, kvalitets- och äkthetskontrollerar vår personal alla sedlar som kommer in och som ska tillbaka ut i samhället igen. En del sedlar är så slitna att de måste skickas tillbaka till Riksbanken och kallas då makulatur. Ibland får vi in förfalskade sedlar som skickas till Polisen för vidare utredning.

Förutom själva räkningen så är redovisning av de uppräknade medlen en stor del. Alla kunder får naturligtvis kvitton på vad vi räknat och satt in på deras konto. Vill man ha statistik över vad vi utfört går det också bra.

I en värdedepå arbetar vi alltså med alla de moment som är nödvändiga för att få flödet av kontanter att fungera. Vi tar emot alla de väskor och kassetter som värdetransportörerna kommer in med. Vi planerar och optimerar flödet av kontanter för uttagsautomater och andra automater som vi övervakar.

Att arbeta med uppräkning och redovisning ställer höga krav på våra medarbetare. Det är mycket hög säkerhet för att både bli anställd och senare för att ta sig in och ut på sin arbetsplats. Höga säkerhetskrav är bra anser vi på Loomis. Det är trots allt våra kunders kontanter som hanteras.

Vill du veta mer om våra tjänster?

Vi kan hjälpa dig med delar eller hela kedjan av kontanthanteringen. Kontakta oss så berättar vi hur.