Skyddsinfärgade sedlar

För att förhindra att sedlar från kriminell verksamhet ska kunna användas som betalningsmedel så används färgpatroner för att missfärga sedlarna vid ett angrepp. Sedelskyddsinfärgade sedlar är inte giltiga som betalningsmedel, som handlare ska du vara uppmärksam och inte ta emot dessa sedlar.

Thumbnail
Exempel på infärgade sedlar

Det finns flera typer av sedelskyddsfärg: röd, svart, blå, lila, rosa och grön samt kombinationer av dessa färger. Mängden färg kan variera och färgen kan även ha blekts till exempel vid tvätt av sedeln vilket skapar andra nyanser.

Infärgningen kan finnas var som helst på sedeln men sitter ofta längs kanterna. Ibland har sedlarna bara små prickar av färg. Vissa sedelskyddsfärger fluorescerar vid belysning med UV-lampa. På Riksbankens webbplats finns exempel på hur sedlar infärgade med olika typer av sedelskyddsfärg kan se ut.

Sedlar som är infärgade med sedelskyddsfärg är inte giltiga som betalningsmedel, var därför uppmärksam och ta inte emot dessa sedlar.

Om du har en sedel som är infärgad med sedelskyddsfärg får du ingen ersättning för den. Om sedeln däremot är färgad med något annat än sedelskyddsfärg kan du byta ut sedeln på en bank. Läs mer om hur du går tillväga på Riksbankens webbplats.

Se även

Exempel på skyddsinfärgade sedlar