Sedelpremiär!

2 okt, 2015

Den 1 oktober 2015 var en historisk dag – då släppte nämligen Riksbanken den första etappen av de nya sedlarna till allmänheten. Och intresset var stort, både från privatpersoner och press.

Den 1 oktober släpptes alltså nya 20-lappar, 50-lappar och 1000-lappar ut i handel och banker. Dessutom var det premiär för en helt ny valör – 200-kronorssedeln.

Från klockan 14 var allmänheten välkommen till Riksbankens lokaler. Där kunde man växla till sig den nya valören samt se en utställning där övriga sedlar visades upp – och intresset var mycket stort. Kön ringlade sig från entrén på Brunkebergs Torg 11, runt hörnet på byggnaden och nästan ända ner till Sergels Torg.

Tidigare på dagen höll riksbankschef Stefan Ingves och Mårten Gomer, sedelteknisk expert, en presskonferens där de berättade mer om sedlarna; bland annat om den nya, höga säkerhetsnivån och hur arbetsprocessen från ax till limpa sett ut.

– De gamla sedlarna har funnits på marknaden i nästan 30 år nu och det var verkligen dags för en uppdatering. Vi har länge försökt förbättra säkerhetsdetaljerna på dem men till slut kommer man till en punkt där det helt enkelt inte är lönt längre, sa Stefan Ingves.

– Vi påbörjade det här arbetet för nästan åtta år sedan så det här är givetvis en mycket rolig dag för oss, fortsatte han.

Sam, Philip och Filip (Står bland de första i kön.):

– Vi skulle egentligen gå till Gallerian och ta det lugn, men tack vare Philip här så gick vi hit istället.

– Ja, jag har läst och hört mycket om nyheten den här veckan. Det har nästan varit svårare att missa den än att inte missa den.

– Det ska bli väldigt roligt att få en 200-kronorssedel, fast vi har redan provat att hålla i den. Det var en journalist som hade en som kom fram och ställde frågor till oss och då fick vi prova.

Qudus (Står också bland de första i kön.)
– Jag kom hit för att växla till mig en 200-kronorssedel. Jag ska ge bort den till min tjej, hon har inte en aning om det så det ska bli en överraskning. Jag läste på Facebook om att det skulle hända och tyckte att det var en kul grej.

Dylan (Är en av de första som lyckligt kommer ut med en 200-kronorssedel.)
– Den känns jätteskön! Det är andra människor på de nya sedlarna och så är de mindre. Och så har de fina färger. Jag tror inte jag ska köpa något för den här, inte på ett tag i alla fall.

Gun:– Jag ska ge den här till min son som är 14 år. Först hade jag tänkt växla till mig en till mig själv, men när jag berättade det för min son i morse så ville han verkligen ha en. Jag tycker att det är en bra storlek på den och att det är just 200 kronor är också jättebra. Det ligger mellan 100 och 500 kronor och det tror jag att man kommer att ha användning av ofta.

Sixten:
– Nej, jag har inget specialintresse för sedlar. Men jag gillar kultur, det är viktigt, så därför ville jag komma hit. De här motiven är ju fantastiska. Fast mest sugen är jag på 50-lappen, den är så grymt snygg.

Leif Jacobsson, projektledare sedelutbytet:
– Jag har inte hunnit lyssna så mycket på besökarnas kommentarer men generellt har det ju varit väldigt lite diskussion om sedlarna och deras motiv – vilket man kanske hade kunnat vänta sig.

– 2008 hade vi ett seminarium, med deltagare från många olika branscher, där vi tog fram en rad teman. De som klarade sig till finalomröstningen var de här slutgiltiga motiven och motiv från naturen.

– När vi sedan skulle välja personerna som skulle tryckas på sedlarna så måste jag säga att det föll sig väldigt naturligt. Vi hade några kriterier; de skulle till exempel ha varit verksamma på 1900-talet och vi ville ha en jämn fördelning mellan kvinnor och män. En del frågar mig vem den sjunde personen var [totalt ingår sex nya sedlar i sedelutbytet] men det fanns faktiskt ingen – de som är aktuella nu var på något sätt så självklara.

Högre säkerhetsnivå

De nya sedlarna är mindre än de tidigare och de nya mynten, som släpps i oktober 2017, är hälften så tunga som sina föregångare och dessutom nickelfria.

En annan stor skillnad med de nya sedlarna är säkerhetsnivån. Alla valörer har till exempel en färgskiftande bild där variationen syns om man vickar på sedeln, vilket gör det enkelt för de allra flesta att kolla äktheten. På högvalörerna, från 100 kronor och uppåt, finns också ett säkerhetsband med symboler som skiftar från en bild på en kungakrona till tecknet "kr".  Varje sedel har dessutom en unik numrering och ett vattenmärke.

– Förfalskningar har inte varit ett stort problem här i Sverige jämfört med många andra länder, men det är viktigt att det också förblir så. Därför var det här steget nödvändigt att ta, sa Stefan Ingves.

För Riksbanken är kostnaden för sedelbytet ungefär 150 miljoner kronor, och med den nya säkerhetsnivån är sedlarna cirka 10 procent dyrare att tillverka. De gamla 20-, 50, och 1000-lapparna är giltiga till och med den 30 juni 2016.