App: Kolla pengarna

4 aug, 2015

Kolla pengarna är Riksbankens app som på ett enkelt sätt ger dig full koll på Sveriges nya sedlar och mynt som introduceras med start 2015.

Lär dig när dina gamla sedlar blir ogiltiga genom att spela sedelspelet eller utforska de nya sedlarnas säkerhetsdetaljer för att kunna skilja en äkta sedel från en falsk.

Vill du veta mer om sedel- och myntutbytet kan du lyssna till informationen på svenska eller engelska, eller läsa informationen som finns på svenska, engelska och ytterligare 29 olika språk. Scannar du sedeln du håller i handen får du valören uppläst av självaste riksbankschefen Stefan Ingves.

Appen har följande funktioner:

  • Sedelkollen: spel som går ut på att sortera sedlarna efter vilka som är nya och när de gamla blir ogiltiga. Ju snabbare du sorterar, desto mer poäng får du.
  • Utforska sedeln: scanna sedeln du har i handen och få valören uppläst. Är det en gammal sedel får du också veta från vilket datum sedeln är ogiltig.
  • Sedelgalleri: lär dig om de nya sedlarnas säkerhetsdetaljer och hur du känner igen en äkta sedel.
  • Lyssna och läs: lyssna på information om sedel- och myntutbytet på svenska eller engelska, samtidigt som du ser motsvarande information i text.
  • Other languages: hitta snabbt till information om sedel- och myntutbytet på 30 olika språk.
  • Pushnotiser: få påminnelser om när de gamla sedlarna och mynten blir ogiltiga.

Appen finns för Android, iPhone och iPad och är gratis att ladda ned och använda. Du laddar ner den från Google Play eller App Store.