Kontanter ger ingen ökad risk för coronavirus

 

Folkhälsomyndigheten tydliggör att inget talar för risk att smittas från sedlar eller mynt, eftersom covid-19 framför allt smittar från hostningar och nysningar eller vid nära kontakt med sjuka personer. Läs mer här. Även Riksbanken har lagt ut samma information på sin webbplats.

På den internationella arenan dementerar Världshälsoorganisationen (WHO) att kontanter och sedlar överför coronaviruset, liksom Europeiska centralbanken (ECB) som också utesluter att det nya coronavirus covid-19 sprids genom sedlar.

Eurosystemet bedriver regelbundet forskning om den påverkan som cirkulationen av eurosedlar kan ha på folkhälsan, inklusive i förhållande till virus. "För tillfället finns det inga bevis för att coronaviruset har spridit sig genom eurosedlar," står det i ett meddelande från det utfärdande institutet. ECB betonar att risken för att överföra viruset via sedlar är "mycket låg" jämfört med andra ytor som dörrhandtag, räcken, ljusströmbrytare eller varukorgar.

Det har funnits några artiklar i de brittiska medier som säger att WHO har sagt att sedlar kan överföra covid-19 och att de varnade för att använda kontanter. Denna information var felaktig och falsk. Läs mer här: Världshälsoorganisationen: Vi sa INTE att kontanter överförde coronavirus.


Fler artiklar på samma tema:
Experter spelar ner sannolikheten för att sedlar sprider coronavirus.

Kontanter är inte farliga. Den danska Riksbanken hänvisar till den danska hälsomyndigheten och säger att det inte finns någon ökad risk för coronainfektion i samband med kontantbetalning.

Kontanter utgör ingen risk för infektion. Artikel från Tyska Bundesbank.


Vad gör vi på Loomis?

Loomis är en viktig samhällsaktör för att se till att alla ska kunna handla smidigt. Nu under spridningen av covid-19 gör vi vad vi kan för att minska risken för spridning av viruset och hålla våra egna medarbetare friska för att kunna fortsätta leverera våra tjänster och se till att flödet av kontanter fungerar i samhället.

På Loomis följer vi såklart Folkhälsomyndighetens rekommendationer och vi arbetar förebyggande för att undvika smitta. Det gör vi genom att rekommendera våra medarbetare att undvika personlig kontakt såsom att ta i hand, hålla avstånd till närmaste person om det är möjligt, använda handskar och  såklart tvätta händerna noga och ofta och stanna hemma om man känner sig sjuk. Vi har tills vidare också infört restriktioner vad gäller resor och fysiska möten och rekommenderar att vår personal jobbar hemifrån om möjlighet finns.
 

Cash is 4 You

Kontanter är en viktig del av vårt samhälle och infrastruktur och betyder många saker för många människor. Därför säger vi ”cash is 4 you” och lyfter här fem skäl till att kontanter är viktiga och säkra att använda